top of page

2. Emekçi Kadınlar Kurultayı Sonuç Bildirgesi


“GÜÇLENEREK GELİYORUZ”

II. Emekçi Kadınlar Kurultayı “Güçlenerek Geliyoruz” şiarıyla 15-16 Şubat 2025’te İstanbul’da gerçekleşti. 

Kadınların bugün yaşadığımız toplumsal koşullar içerisinde şiddete, baskıya, sömürüye, dünyanın dört bir yanında süren emperyalist savaşlarda insanlık dışı koşullara, yoksulluğa mahkum edilerek her gün erkek egemen kapitalist sistem içerisinde bir ölüm-kalım savaşı verdiği açıktır. Kadınların maruz kaldıkları bu koşulları değiştirmek için her geçen gün artan saldırılara rağmen cinsel, ulusal ve sınıfsal baskılara karşı benzer talepler ve hedeflerle gerçekleştirdikleri ayaklanma kıtaları sarsarak, ortak bir kurtuluş için birleşerek büyüyor. Emekçi Kadınlar, tam ve eksiksiz kurtuluşumuz için ileri bir kadın özgürlük mücadelesinin verilmesinin, kadınları örgütlü, öncü biçimde devrimci mücadele içerisine katabilmenin en acil ve önemli görevimiz olduğunun bilinciyle mücadeleyi daha geniş, kitlesel ve örgütlü olarak sürdürebilmek için yeni dönem çalışmalarını planlayacağı, örgütlülüğünü ileriye taşıyacağı bir hedef olarak 2. Emekçi Kadınlar Kurultayı’nı ortaya koydu. Kurultay, Emekçi Kadınlar tarafından her yıl örgütlenecek olup aynı zamanda Emekçi Kadınlar’ın karar mekanizmasıdır.

Böylesi ihtiyaçlardan doğan kurultay, bulunduğumuz her alanda kadınlara ulaştığımız, toplantılar ve söyleşiler düzenlediğimiz, afiş ve bildiri dağıtımlarıyla yaygın çağrılar yaptığımız, mahallelerde kapı kapı gezerek ev emekçisi kadınlara ulaştırdığımız, grev çadırlarında, çalışma alanlarında emekçi kadınlara taşıdığımız yoğun bir hazırlık sürecinin ardından Türkiye ve Kürdistan başta olmak üzere bulunduğu yerlerden gelen onlarca Emekçi Kadın’ın katılımıyla gerçekleşti. Kurultayda kadın emeği sömürüsü, kriz, savaş, faşizm, ulusal baskı, gerici politikalar, işçi kadınların hakları, sendikal mücadele, örgütlenme gibi birçok konu konuşuldu. “Kadın Emeği”, “Genç Kadın”, “Şiddet ve Savaş” başlıklı oturumların ardından, kadınların gücünü ortak taleplerle yükselteceği ve öz örgütlülüklerini birleştirerek, kadınların kurtuluşu için mücadele zeminlerini ortaklaştırarak yürüyecekleri “Güçlü bir kadın hareketini nasıl öreceğiz?” sorusu etrafında gerçekleşen forumda birlikte mücadele ettiğimiz kadın örgütlerinin, farklı alanlarda çalışma yürüten kadınların katılımıyla tartışmalar gerçekleşti. 

Örgütlenmeye dair kararların alınmasıyla devam eden II. EKK, Emekçi Kadınlar’ın temel örgütlenme şekli olan komitelerin planlanmasıyla devam etti. Bulunduğu her alanda komite kurma hakkına sahip olan Emekçi Kadınlar, komite temsilcileri aracılığıyla il temsilcilerini belirledi. 

Emekçi Kadınlar’ın önümüzdeki dönemin pratik ve teorik faaliyetlerinin planmasından, örgütlenmesinden ve denetlemesinden yükümlü dönem sözcüleri belirlendi. 

İşçi ve emekçi kadınların mücadelesini büyütmek, grev ve eylemleri güçlendirmek ve sınıf mücadelesini daha güçlü bir şekilde örgütlemek amacıyla işçi ve emekçi kadınların sınıf mücadelesini örgütlemek üzere farklı meslek kollarında çalışan kadınların katılımıyla İşçi-Emekçi Komitesi kuruldu. 

Yine özgün sorunları bulunan genç kadınların örgütlenmesinin daha da hızlanması için var olan Genç Kadın Komitesi güçlendirildi.

Emekçi Kadınlar’ın örgütlenme için bir araç haline getirdikleri ve kadınların kendilerini her konuda geliştireceği Marksist Kadın Akademisi’nin, yeni dönemde çalışmalarını sürdürme kararı alındı. 

İşçi, genç, ev emekçisi, öğrenci birçok emekçi kadının üretimlerinden oluşan Dünyaya Başkaldırıyoruz dergisinin önümüzdeki dönemde belirlenen periyotlarla çıkarılması kararı alındı.

Mücadelenin enternasyonal yönü de ele alınan kurultayın ikinci gününde hem içinde bulunduğumuz uluslararası kadın örgütlerine sunulacak öneriler, hem de ilişkilenebilecek kadın örgütleri konuşulurken bu alanda yapılacaklar ile ilgili olarak da var olan komitenin desteklenmesi üzerinde duruldu, bu alanda yapılacaklarla ilgili planlamalar yapıldı.

Kurultay boyunca yapılan tartışmalar ve değerlendirmeler gösteriyor ki; kadınların bugün yaşadığımız koşullar altında sorunları erkek egemenliğin toplumsal normlarında ve kadınları emek, beden ve kimlik üçgeninde tahakküm altında tutan sömürü düzeninde artmaktadır. Kadın özgürlük mücadelesi bu ortaklaşma ile dünyanın neresinde olursa olsun, bütün kadınların kurtuluşunu hedefler. Bu bağlamda kadın mücadelesinin sınırları aşan ve birbirine dokunan, ortak deneyimleriyle gelişen ve birleşik biçimde yürüyen enternasyonal mücadele zeminleri geliştirilmeli ve güçlenmelidir. Dayanışma ve birlikte mücadeleyi sürdürebildiğimiz bir alan olan Dünya Kadın Konferansı’nın bir parçası olan Emekçi Kadınlar, evler sokaklara, şehirlere taşarak sınırları aşan, yerküreyi kıta kıta sarsan, vurulduğumuz benzer zincirleri parçalayan kadın mücadelesini birleşik bir biçimde sürdürmenin önemiyle uluslararası alanda çalışmalarını geliştirmeyi hedeflemektedir. 

Yeni bir çağın dönümündeyiz. İnsan hayatı, bedeni, emeği dahil her şeyi alınıp satılan bir meta haline getirmiş kapitalist düzen çürümenin, yozlaşmanın içerisinde sonunu getirmek üzere son çırpınışlarını yaparken kadınlar yeni ve özgür bir yaşamın umudunu büyütüyor, kadınların özgürlüğünün bütün bir toplumun özgürlüğü olacağı bilinciyle yürüyor. Tarihin en uzun savaşını veren biz kadınlar, kurtuluşumuz için bütün koşulların hazır olduğu bu süreçte tam ve eksiksiz özgürlüğümüz için güçlenerek geliyoruz! 

Emekçi Kadınlar olarak kurultay hazırlık sürecinde yürüttüğümüz tartışmalar sonucunda, Emekçi Kadınlar’ın yeni dönem çalışmalarına yön verecek çalışma ilkeleri de belirlendi. Her bir kadının satır satır tartışarak şekillendirdiği metin kurultayda ele alındı ve son haline getirildi. Emekçi Kadınların Çalışma İlkeleri’ni sizlerle paylaşıyoruz:


Emekçi Kadınlar’ın Örgütlenme ve Çalışma İlkeleri 


Temel İlkeler

Emekçi Kadınlar, anti-kapitalist, anti-emperyalist, anti-faşist ve anti-şovenist temelde mücadele eder. İşçi, emekçi, genç tüm kadınların katılımına açıktır.

Emekçi Kadınlar, özel mülkiyetin ortaya çıkışıyla başlayan kadının ezilme-sömürülme biçiminin ancak ve ancak sosyalizm koşullarında çözüm olanaklarına kavuşacağı bilinciyle kadınların ataerkilliğin tarihi boyunca maruz kaldığı cinsel, ulusal ve sınıfsal sömürüsünü tarih sahnesinden silmek üzere mücadele eder. 

Emekçi Kadınlar, kadının tarihsel konumunun toplumsal ve sınıfsal bir mesele olduğunun bilincindedir. Toplumun her kesimine işlemiş erkek egemen anlayışın yarattığı her türlü ayrımcılığa ve kadın düşmanlığına karşı mücadele eder. Toplumsal bir sorun olan kadın sorununu çözmenin toplumun yükümlülüğü olduğunu bilir, ama aynı zamanda kadınların asıl özne olarak bağımsız bir kadın örgütlülüğü ile mücadele vermesinin zorunluluğunu ve faaliyetin asıl motor gücünün kadınların öz örgütlülüğü olduğunu savunur. 

Emekçi Kadınlar, çalışmalarını her türlü burjuva ideolojisinden ve örgütlenmelerinden bağımsız yürütür. Maddi ve manevi olarak dayandığı tek güç kadınların kendi öz örgütlülüğüdür.


Örgütlenme

Emekçi Kadınlar komiteler şeklinde örgütlenir. Emekçi Kadınlar’ın ilkelerini benimseyen her kadın, bulunduğu alanda bir komite kurma hakkına sahiptir. 

Emekçi Kadınlar bulunduğu tüm alanlarda, meslek kollarında, mahallelerde, okullarda vb. her türlü örgütlenme aracını kullanarak tüm işçi, emekçi, genç kadınlar ile birlikte faaliyet yürütebilirler. 


Yürütme

Her sene başında merkezi yapılacak Emekçi Kadın Kurultayı; Emekçi Kadınlar’ın asıl karar mekanizmasıdır. 

Her komitenin, komitedeki kadınlar tarafından gönüllülük esaslı adaylar arasından seçilecek bir temsilcisi bulunmalıdır. Bu temsilci komitedeki diğer kadınlar ile aynı hak ve görevlere sahiptir.

Emekçi Kadın Komitelerinin temsilcileri senede bir, ortak yapılacak Kurultay’dan en az üç ay önce seçilir.

Komitelerin temsilcileri yürütmeyi oluşturacak il temsilcilerini belirler, il temsilcileri her 3 ayda bir toplanır. 

Kurultay her ildeki gönüllü emekçi kadınlardan oluşan bir hazırlık komitesi ile örgütlenir. Her kurultayın teması, kesin tarihi, organizasyonu dönemsel seçilecek bu komite ile örgütlenir. 

Kurultay tüm emekçi kadınların katılımına açık olacaktır. Kurultayda alınacak tüm kararlarda komitelerdeki her emekçi kadın oy hakkına sahiptir. Böylelikle her emekçi kadının iradesi doğrudan kurultaya taşınır.

Kendini öneren ya da önerilen adaylar arasından iki kadın her kurultayda il temsilcileri tarafından dönem sözcüsü olarak seçilir. Dönem sözcülüğüne aday olan kadınların bir komitede çalışma yürütüyor olması gereklidir. Dönem sözcüleri her il temsilcisinin olduğu yürütmenin doğal üyesidir. Seçilen dönem sözcüleri bütün bir senenin pratik-teorik faaliyetlerini merkezi olarak denetleme ve raporlamakla yükümlü olacaktır. 


Eğitim 

Emekçi Kadınlar, örgütlenme ve eğitim konusunda ilkeleri çerçevesinde her olanağı kullanır. İhtiyaç dahilinde, online ya da yüzyüze eğitimler yapılabilir. Her çeşit içerik ve biçimde ajitasyon ve propaganda araçlarını üretebilir ve kullanabilir. 

Emekçi Kadınların bugüne kadar kendilerini her türlü konuda eğitebileceği bir imkan sunan Marksist Kadın Akademisi, tüm kadınların eğitime erişebilmesi adına merkezi olarak yüz yüze ve çevrimiçi yapılmaya devam eder. Akademinin çalışma takvimi, tartışacağı konular ve her türlü teknik altyapı işleri belirlenecek bir komite ile yapılır. Bu komite çalışmak isteyen gönüllü tüm kadınlara açıktır.

Akademinin programı merkezi olarak belirlenir, ancak aynı zamanda her komite kendine ek eğitim çalışmaları koyabilir.

Emekçi Kadınlar pratik-teorik tüm konularını tartışabileceği bir yayına sahiptir. 3 aylık periyotlarla hazırlanan Dünyaya Başkaldırıyoruz Dergisinin yayınlanması gönüllü emekçi kadınlardan oluşacak bir yayın ekibinin sorumluluğundadır. Derginin en temel işlevlerinden biri, faaliyet içindeki tüm emekçi kadınların kendi üretimlerini bir araya getirmek, bu sayede farklı alanlarda faaliyet yürüten emekçi kadınların bakışını ortaklaştırabilmektir. 

Dergiyi kadınlara ulaştırarak örgütlenme faaliyetinin bir parçası haline getirmek tüm emekçi kadınların sorumluluğundadır. 


Enternasyonal İlişkiler

Kadınların enternasyonal birliği ve dayanışması için kadın örgütleriyle ilişkilenir. Emekçi Kadınlar, bu ilişkilenmelerden biri olan Dünya Kadın Konferansı’nın (World Women's Conference / WWC) bir parçasıdır. 

Enternasyonal kadın çalışmalarını takip etmek, bir parçası olunabilecek kadın örgütlenmeleri hakkında tartışma yürütmek her emekçi kadının gündeminde olmalıdır.

 






 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


EKA3-01.png

dünyaya başkaldırıyoruz!

© 2023 by RAFTER'S. Proudly created with Wix.com

bottom of page